Τα Χανιά

Η Βενετία της Ανατολής !
Τα Χανιά μας, τούτη η πόλη η αγαπημένη, με την μακραίωνη ιστορία, η πόλη η αρχαία μα και η σύγχρονη, η πόλη των λουλουδιών και του πολιτισμού, η πόλη των αγώνων στα πεδία των μαχών και της πολιτικής, η πόλη για τ’ άρματα μα και για τα γράμματα και τις τέχνες, η πόλη της Λευτεριάς και της Δικαιοσύνης, η πόλη μας, δεν ονομάσθηκε άδικα Βενετία της Ανατολής. Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης για αιώνες, καίριο σημείο της Μεσογείου ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, κατακτήθηκε, υπέφερε, υποδουλώθηκε, μα δεν έσκυψε. Εικόνες νοσταλγικές μέσα από κείμενα αλλά και φωτογραφίες και παλιές κάρτ-ποστάλ μπορούν να μας μεταφέρουν τώρα πια σε παλαιότερες στιγμές και μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της και τις αλλαγές στις γειτονιές της, ώστε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης με την σημερινή εποχή. Αντιπροσωπευτικές εικόνες εποχών που χάθηκαν, μα δεν ξεχάσθηκαν, που διασώθηκαν χάρις στην φροντίδα, την αγωνία, την αγάπη και το σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά, λογίων, δημοσιογράφων, λογοτεχνών, φωτογράφων, συλλεκτών και αρχειακών υπαλλήλων. Πολλά από αυτά που περιγράφονται ή απεικονίζονται στις φωτογραφίες, παραμένουν ίδια κι αναλλοίωτα από το χρόνο, ενώ σ’ άλλα σώζονται ακόμη αμυδρά τα στοιχεία που τα ανέδειξαν ως θέματα άξια περιγραφής, καταγραφής και φωτογράφισης.
Σήμερα, χωρίς να απορρίπτουμε τις επιταγές του σύγχρονου κόσμου μας, κρατούμε στην καρδιά μας την πόλη μας. Σ’ αυτήν την αρχόντισσα πόλη που αφήνεται χαδιάρικα στην αγκαλιά του Κρητικού πελάγους, ελάτε μαζί να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές στα χορταριασμένα απομεινάρια του τείχους, στις πρασινισμένες απ’ τη θαλασσινή αλμύρα γωνίτσες του φρουρίου, στην απλωμένη φτερούγα της ανοιξιάτικης χελιδόνας πάνω απ’ το μεγάλο Αρσενάλι, στον τεράστιο όγκο των Νεωρίων, στους μαυρισμένους τοίχους της παλιάς εκκλησούλας, στο παλιό νεοκλασικό αρχοντικό, ν’ ακούσουμε τους ψίθυρους που πλανιούνται και περνούν μέσα απ’ τα καμαρωτά παράθυρα και τα ξύλινα καφασωτά σε έρημα δωμάτια, τον ήχο απ’ τα κύματα στη ρίζα του γέρικου φάρου και τον αγέρα που σφυρίζει πάνω στην «ντάμπια», να χαρούμε την αρμονία της παλιάς σιδερένιας πόρτας, του χαριτωμένου φουρουσιού, της μαρμάρινης κρήνης, του ξεχασμένου απ’ το χρόνο ψηφιδωτού. Ας ακούσουμε μαζί το τραγούδι του καιρού σε μια πόλη μοναδικής ομορφιάς, γεμάτης με αρώματα λουλουδιών που σκορπίζουν την ευωδιά τους απ’ άκρη σ’ άκρη, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και απαράμιλλο φυσικό κάλλος.
Αγαπητοί μας Φίλοι, τα φιλόξενα Χανιά και οι καλοσυνάτοι κάτοικοί τους σας καλωσορίζουν στη θεματική Πύλη του Δήμου, σας υποδέχονται με ζεστασιά, σας καλούν για μία γνωριμία βήμα βήμα και σας υπόσχονται αξέχαστες στιγμές.